ברוכים הבאים ל"דף הביקור" שלכם בגשר הזיו......הבית שלנו.
גשר הזיו הוא יישוב קהילתי, קיבוץ מתחדש, בגליל המערבי, צפונית לעיר נהריה. אנחנו היישוב היהודי הגדול ביותר במועצה אזורית מטה אשר. היישוב מוגדר כ"אגודה שיתופית להתיישבות כפרית" ומנוהל על ידי אגודה מוניציפלית.
היסטוריהקצרצרה:
קיבוץ גשר הזיו הוקם בתאריך 27 בינואר 1949 על ידי שתי קבוצות חלוצים: האחת הייתה חלק ממפוני קיבוץ בית הערבה מצפון לים המלח. חברים אלו אולצו לפנות את הפנינה שיצרו ליד ים המלח בעקבות מלחמת העצמאות והפלישה של הלגיון הירדני. לצורך הקמת קיבוץ חדש, חברו לחברי גרעין א' , בוגרי תנועת הבונים, תנועת נוער חלוצית מצפון אמריקה. הגרעין הצטרף לחברי בית הערבה לאחר ששהה את שנת 1948 בקיבוץ רמת יוחנן להכשרה ואימונים. שתי קבוצות אלו היוו העוגן המוביל של היישוב לשנים רבות.
הקיבוץ הוקם על שטח בסיס נטוש של הצבא הבריטי, אשר שימש כוחות של הבריגדה הניו־זילנדית במלחמת העולם השנייה. שמו של היישוב ניתן לו לזכרם של ארבעה־עשר לוחמי הפלמ"ח שנפלו בפעולת פיצוץ גשר א-זיב בליל הגשרים בשנת 1946.
עד לסוף שנות ה-90, היישוב תיפקד בצורה המסורתית של קיבוץ שיתופי. פעלו בו ענפי משק, חדר־אוכל, בתי ילדים וכו'. בשנת 1998 התבצעה ביישוב הפרטה. מאז ההפרטה פועל הקיבוץ על פי מודל כלכלי/חברתי של "רשת ביטחון" אשר הפריט את ההשתכרות של חברי הקיבוץ וגם שִיֵיך לכל משפחה את אחוזת ביתה. יחד עם זאת, הקיבוץ שמר ואירגן מסגרות וכללים של שיתוף, ערבות הדדית, ועזרה בין חבריו. כללים אלו שומרים עד היום על הלכידות החברתית של חברי הקיבוץ.
בשנת 2004 הוחל איכלוס של 200 בתים חדשים שנוספו ליישוב כשכונה חדשה. כמו כן, עוד כ־40 משפחות של "בנים חוזרים" רכשו בתים קיימים או בנו בתים חדשים ונקלטו כחברים מלאים של ה"קיבוץ הישן". זרימת דם חדש ורענן של מאות תושבים, אשר כלל ברובו משפחות צעירות עם ילדים, הכפיל הן את השטח והן את האוכלוסייה של גשר הזיו.
היישוב כולו, ה"קיבוץ הישן" ותושבי ההרחבה החדשים התארגנו מחדש למסגרת של אגודה מוניציפלית וועד מקומי. ה"קיבוץ הישן" נותר למעשה כהתאגדות פרטית של חלק מאוכלוסיית היישוב בתוך היישוב הגדול והחדש של גשר הזיו. הנהלת האגודה המוניציפלית מנהלת את חיי היום יום של הקהילה ומהווה גם הוועד המקומי של היישוב.
מוסדות חינוך וקהילה
ביישוב ישנם בתי-תינוקות, גני ילדים, בית ספר יסודי ("חופי הגליל"), ובית ספר על-יסודי ("סולם-צור"), בו לומדים תלמידים מקיבוצים ומהיישובים בסביבה. המקום מהווה מרכז תרבותי אזורי: יש בו מתנ"ס אזורי של המועצה, מתנהלות במקום תחרות טניס שנתית לתושבי היישוב, משחה "אכזיב" השנתי, הופעות מוזיקה מגוונות בסגנונות שונים, ובשנת 2010 הוחל במסורת של "פסטיבל הגדר" בו מציגים אומנים מהאזור.